W weekend 28 i 29 czerwca 2025 swoje „święto” w Ogrodzie mieli wszyscy miłośnicy kwiatów i wyrafinowanych smaków!
Kwiaty jadalne – te warsztaty zwyczajowo przyciągają tłumy złaknione ciekawostek kulinarnych. Nie inaczej było tym razem!
W ich trakcie okazało się, że kwiaty to nie tylko ozdoba w wazonie czy na rabacie – gdyż wiele z nich ma olbrzymie wartości kulinarne. I można się nimi po prostu posilić!
Zaczęliśmy od spaceru po Ogrodzie. Było mnóstwo ciekawostek o walorach smakowych kwiatów, pytań o „łakome kąski” i potężna porcja wiedzy od Ewy Napiórkowskiej – opiekunki kolekcji roślin warzywnych. W trakcie spaceru sprawdziliśmy, czy kwiaty w ogóle mają smak, poznaliśmy gatunki roślin o kwiatach jadalnych oraz dowiedzieliśmy się, jak je zbierać, suszyć, przechowywać i serwować.
Na koniec nastąpiła degustacja i odrobina kuchennych… czarów! W naszej Oranżerii uruchomiliśmy zmysł smaku, a wyczarowanych potraw było co niemiara – racuchy, kiszonki, dżemy, lemoniady, desery, przyprawy, etc. I to wszystko właśnie z kwiatów! Okazuje się, że kwiatowe smaki nie tylko zaskakują, ale i zachwycają.
Do zobaczenia na kolejnych warsztatach, o których poinformujemy niebawem – warto obserwować naszą stronę www i social media. Poniżej fotogaleria – czyli namacalny dowód, że było super!