KIMCHI W ONGGI 2024

Za nami drugi w historii Festiwal „Kimchi w Onggi” na terenie oranżerii PAN Ogrodu Botanicznego w Powsinie. Wydarzenie, które odbyło się 16 listopada 2024 roku było zorganizowane przy współpracy z ONGGI Stowarzyszenie Kulturalne Polska-Korea oraz Centrum Kultury Koreańskiej w Warszawie 주폴란드한국문화원
W ramach imprezy mieliśmy takie atrakcje, jak: pokaz parzenia herbaty z degustacją, warsztaty robienia kimchi oraz kończące ceremoniał zakopanie kimchi. Wydarzenie wieńczyły warsztaty tworzenia koreańskich lampionów i kaligrafii.

Festiwal „Kimchi w Onggi” został uroczyście otwarty przez dyrektora Pawła Kojsa z PAN Ogrodu Botanicznego w Powsinie. Uroczystość zaszczycili swą obecnością znamienici goście, między innymi dyrektor Centrum Kultury Koreańskiej, Dangkweon Lee. Stowarzyszenie reprezentowali Hyon Kim i Władysław Gdowik.

Kimchi jest uznaną na świecie, nieodłączną częścią kultury koreańskiej i tradycji kulinarnej ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Do jego przygotowywania używa się ceramicznych naczyń onggi.
Wspólne robienie kimchi – Kimjang – została wpisana w 2013 roku na listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO.

Onggi to tradycyjne koreańskie wyroby ceramiczne, które od wieków używane są jako naczynia stołowe i do przechowywania żywności (np. ryżu, sosu sojowego, solonych ryb, kimchi, alkoholu i wody pitnej). Dzięki porowatości, naczynia onggi doskonale nadają się do przechowywania produktów fermentowanych. W odróżnieniu od mających większe walory estetyczne: białej porcelany, celadonu, czy ceramiki w stylu buncheong – onggi są traktowane głównie, jako tradycyjne przedmioty codziennego użytku.

Dlatego w dobie dbałości o ochronę środowiska, te tradycyjne naczynia są oczkiem uwagi i esencją natury zrodzoną z obserwacji i przeżywania świata. A np. dla współczesnych artystów są wartością utylitarną.